De rechtszaak

Dinsdag 27 oktober 2015 om 14:00 uur werd in het Paleis van Justitie in Den Haag de zitting van tuchtrechtszaak gehouden. Op de website van het regionaal tuchtcollege is daarover het volgende te lezen : “klagers verwijten de revalidatiearts dat zij ongewenst en ongevraagd erop heeft aangedrongen om producten van I Ching systems aan te schaffen die niet ‘evidence based’ zijn en niet vergoed worden en dat zij door haar adviezen klagers een andere diagnose en andere behandelmethoden heeft onthouden. De arts heeft gemotiveerd verweerd gevoerd.”

In de zitting heeft de arts toegegeven I Ching te hebben aanbevolen omdat ze er voor zichzelf veel aan heeft gehad. Ze gaf aan elke maand wel een paar van haar patiƫnten dit advies te geven. De arts denkt dat alternatieve behandelwijzen zoals I Ching in de toekomst regulier kunnen worden. Ook vind de arts het moeilijk vaak mensen te moeten vertellen dat de reguliere geneeskunde niets voor ze kan doen.

De rechtbank vroeg de arts of ze van mening was dat ze deze adviezen als arts werkzaam in een ziekenhuis wel mocht geven. Het Maasstad ziekenhuis had de arts wel duidelijk gemaakt niet gediend te zijn van deze methoden. Het standpunt van het Maasstad ziekenhuis staat sinds deze zaak duidelijk op hun website : “Het beleid van het Maasstad Ziekenhuis is dat onze zorgverlening gebaseerd is op gegevens uit kwantitatief en/of kwalitatief wetenschappelijk onderzoek (volgens de principes van evidence based). Daarbij doen wij onderzoek naar de effecten van onze behandelingen. Zorg die niet effectief is, willen wij niet leveren. Dit geldt ook voor alternatieve geneeswijzen en daarom mogen deze niet namens ons ziekenhuis worden aangeboden.”

Klagers werd gevraagd in hoeverre ze reguliere geneeskunde onthouden is door dit artsoptreden. In ieder geval geldt voor een betrokkene dat na het breken met de arts er nieuwe reguliere diagnoses en behandelwijzen zich hebben aangediend.

Meer over deze zitting kunt u lezen op rijnmond.nl

lees verder