Wonderbaarlijke ziekenhuiservaring

Als een arts in het ziekenhuis je een advies geeft dan volg je dat op. Het advies dat wij kregen was echter zo bizar dat ik niet wist wat ik er mee aan moest. Na de constatering dat de reguliere geneeskunde ons weinig meer te bieden heeft toonde de Rotterdamse ziekenhuisarts ons geplastificeerde A4 papiertjes met daarop veel kleurige symbolen. “Dit werkt gewoon” zei ze tegen ons. “Ik gebruik het zelf ook als ik me wat uit balans voel”. Om haar woorden kracht bij te zetten stopte de arts het geplastificeerde kaartje onder haar witte doktersjas.

iching_balancekaart“Ik moet wel uitkijken, want deze jas schijnt door”… voegde ze er aan toe. “Probeer maar eens”. Ze legde het papiertje op haar bureau en vroeg me mijn handen op het papiertje te leggen. “Wat voel je nu ? ” vroeg ze. Toen ik zei dat het plastic wat koud aanvoelde reageerde ze ge├»rriteerd. Haar irritatie werd nog groter toen ik voeg of deze methode wel dubbelblind getest was. De vraag zelf beantwoordde ze ontwijkend. Toen ik wilde weten hoe het werkt begon ze “alles bestaat uit partikels, die zijn overal.” Deze partikels zouden een geneeskrachtige werking hebben. “Het werkt gewoon” zei ze nog een keer.

Nu houd ik de wetenschappelijke literatuur op dit vlak wel een beetje bij. Ik weet wat quarks zijn en ook het higgs boson deeltje is me niet ontgaan. Maar deze ontwikkeling in de kwantumfysica was nieuw voor me. We moesten maar een kaartje bestellen in Amerika, maar de arts kon dat best voor ons regelen. Het papiertje bleek tweehonderd dollar te kosten. Helaas wordt het nog niet vergoed door de ziekekostenverzekeraar.

Lees verder ..